Licitari

Licitari

Licitari su tradicionalni hrvatski kolači koji se ističu svojim prepoznatljivim oblikom i živopisnim ukrasima. Najčešće su u obliku srca, ali mogu biti i u drugim oblicima poput zvijezda, konjića ili ptica. Izrađuju se od jednostavnog tijesta na bazi meda, brašna, vode i začina, što im daje specifičan okus i dugotrajnost.

Nakon pečenja, licitari se premazuju crvenim glazurom, a zatim se ručno ukrašavaju bijelim, žutim i zelenim šećernim pastama. Ukrašavanje uključuje razne motive poput cvijeća, listova i geometrijskih oblika. Često imaju i malo ogledalo umetnuto u sredinu ili kratke ljubavne poruke ispisane na njima.

Licitari su više od slastica; oni su dio hrvatske kulturne baštine i tradicije. Povezuju se s mnogim svečanostima, sajmovima i proslavama, te se često daruju kao znak ljubavi i pažnje. Osim što se jedu, licitari se koriste i kao ukrasi za božićna drvca ili kao suveniri. Ova stoljetna tradicija očuvana je kroz obitelji koje generacijama prenose umijeće izrade licitara, čuvajući tako dio hrvatskog identiteta i kulturnog naslijeđa.

Najnovije