Znate li da kravata ima svoj dan?

Kravata-Hrvatska-1

Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a Hrvatski sabor je 2008. godine proglasio 18. listopada, Danom kravate.

Kravata se kao izraz pojavljuje još u 17. stoljeću, a Hrvati su postali prepoznatljivi u Europi upravo po kravati, te se stoga smatra izvornim hrvatskim proizvodom

Značenje pojma je u početku bilo raznoliko, od izraza za hrvatskog konjanika pa sve do modnog detalja. Stalne borbe protiv Turaka, učinile su od Hrvata vrlo cijenjene vojnike, a novačeni hrvatski vojnici imali su jedinstvenu vojnu odoru, koristeći jedan prepoznatljivi detalj – maramu oko vrata, preteču današnje kravate.

jeste li znali i da se kravata u teoriji može vezati na čak 85 načina u teoriji, ali tek desetak čvorova je izvedivo u praksi.

Kravata je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća i najduža kravata na svijetu  i to kao „Kravata oko Arene“ umjetničko djelo Marijana Bušića. Naime, povodom obilježavanja Svjetskog dana kravate 18. listopada 2003. godine, oko pulske Arene svezana je kravata koja je težila čak 800 kilograma, a na nju je potrošeno čak 120 kilometara konca.

Najnovije

Licitari

Licitari su tradicionalni hrvatski kolači koji se